Статии

Агресивните деца и начини за справяне с агресията

123abПовечето хора са изпитвали силен гняв и агресия. Това се случва и при децата. За разлика от децата обаче възрастните умеят да контролират поведението си при възникване на тези чувства. Децата обаче не са научени да го контролират и за това агресивното им поведение се превръща в ритане, хапане ,удряне, тръшкане, хвърляне или думи насочени към другия. Ако детето ви показва такъв вид поведение е нормално да вземете мерки, за да го научите да изразява чувствата си по подходящ начин.

  • Децата трябва да имат граници на поведение. Те трябва много добре да знаят какво поведение им е позволено и какво им е забранено. Уверете се, че всеки който се грижи за детето също е наясно с правилата, които сте задали. Ако детето ви започва да удря или хапе, трябва веднага да бъде наказано за погрешното си поведение.
  • Помогнете на детето си да намери нови начини за справяне с гнева си. Например да го научите да си изразява чувствата с думи, без физически да го показва. Също така бъдете пример за детето си и разрешавайте конфликтите по мирен начин.
  • Децата притежават вродена способност да контролират себе си.  Едно дете обаче има нужда от насоки, за да контролира гнева си и насоки от родителя да сложи контрол над чувствата си.
  • В някой семейства агресивността се насърчава, особено при момчетата. Това от своя страна може да накара детето да чувства, че трябва да бъде агресивно за да спечели симпатиите на родителите. Затова е добре да обясните на детето си, че агресията е лоша проява на характера.
  • Не удряйте детето си, за да го накажете. Някои родители удрят децата си като наказание. Дете, което е физически наказвано започва да вярва, че това е правилният начин за решаване на проблеми и конфликти. Физическото наказание засилва агресивността на детето към другите.
  • Контролирайте вашият собствен нрав. Децата отразяват поведението на родителите си. Ако изразявате гнева си по подходящ начин, детето често взима примера ви.
Коментарите са изключени за Агресивните деца и начини за справяне с агресията