Статии

Детето казва “не”

"Моето току що проходило дете винаги казва “не”. Няма значение дали му говоря мило или му крещя, то винаги ми отговаря с “не”. Казва “не” дори когато му кажа да си избере приказка. “

Вашето дете преминава през нормален процес на растежа- то се опитва да се отдели като индивидуалност от родителите си. Това е продължителен процес, който се засилва, когато децата са на 2,6, 8 и между 11-17 г. През това време, ако на децата се пречи чрез извънреден контрол или наказания, докато те се опитват да постигнат независимост , у тях се създават чувства на съмнения и срам от самите себе си. Възможно е родителите да подпомогнат процеса на индивидуализация, за да не се превърне той в борба за власт.
  • Ограничете вашето собствено използване на думата “не”.
  • Когато престанете да използвате думата “не”, не обръщайте внимание, когато то я използва. Ако има нужда от действия, действайте без да говорите. Ако трябва да си легне, го хванете за ръката и го поведете към спалнята.
  • Давайте възможност за избор. “Коя пижама предпочиташ – жълтата или синята?”
  • Давайте власт на детето си като го молите за помощ. “Имам нужда от помощ, за да разчистя. Би ли ми помогнал?”
  • Научете се какво поведение е нормално за възрастта, така че да не очаквате детето ви да прави неща, които не са типични за възрастта.
  • Дайте много възможности на детето си да взема решения и да прави избор, което създава чувство за сила и значимост.
  • Не казвайте “не”, когато детето ви иска да проучи или докосне нещо. Махнете вниманието на детето от нещото с думите “не можеш да играеш с това, но можеш с това.”
  • Никога не казвайте “лошо или непослушно момиче”. Децата могат да вършат неприемливи неща, но те самите никога не са лоши.
  • Не подценявайте колко могат да разберат децата ви. Говорете с децата си и им обяснявайте неща и после изчаквайте, за да видите колко са разбрали.


В крайна сметка е важно децата да разберат, че родителите са тези, които ги подкрепят и насочват, а не контролират.

ВАЖНО! Когато децата ви се стараят да бъдат независими, мислите си за тях, че те са мили и заслужават обожание. Децата, които преминат през този процес на отделяне по-късно може да пораснат и да станат възрастни, които винаги ще се нуждаят от одобрение.
Коментарите са изключени за Детето казва “не”