Статии

Етапи в детското развитие от 0-3 години

images1 Първите три години са период на буен растеж във всички области на развитие на бебето. Мозъкът на новороденото е приблизително 25 на сто от теглото на възрастен индивид . Но около 3 годишна възраст той е нараснал драстично, като е произвел милиарди клетки и стотици трилиони връзки и синапси между тези клетки. В тази възраст бебетата се научават да дават и получават любов, да се търкалят, да пълзят, да се изправят, да тичат, да говорят, да пеят и т.н. Всяко дете се развива със своя собствена скорост и по свой собствен начин.  В този период децата се научават чрез играта да строят кули, да разрешават проблеми ( например откъде да мине, че да стигне до желаната цел),  да се обличат.

Физическото развитие от 0-3 години преминава от пълна физическа зависимост към независимост.   Бебетата се научават как да контролират своите мускули и движения. Около първия месец бебето започва да движи главичката си наляво-надясно. На 3 месеца бебето рита с краченца, когато лежи по гръб и за кратко хваща играчки. На 6 месечна възраст, бебето може да седи с опора и към 7-8 месечна възраст и без такава. До 8 месеца и половина бебето започва да пълзи на колене и ходи с помощ на около 9 месеца. Способността да стои седнало само без помощ е около 11 месеца.

Около първата си годинка, детето започва да прави и първите си самостоятелни крачки.

Между 13 и 15 месеца детето започва да ходи и без чужда помощ. Започват движенията като ритане и хвърляне на топка. От 24 до 36 месеца баланса се подобрява и малкото дете започва да ходи по-уверено. През този период се научава да стои за кратко на един крак, да изкачва стълби, да карат триколка.
Коментарите са изключени за Етапи в детското развитие от 0-3 години