Статии

Основни грешки на разведените родители

Разводът е труден момент в живота на семейството. Децата на разведени родители се чувстват ... Разводът е труден момент в живота на семейството. Децата на разведени родители се чувстват най-засегнати, а самите родители забравят за чувствата на децата, карайки се по между си. Някой от децата са превърнати в посредници между воюващите родители, а други трябва да се справят с родители които изведнъж не могат да се справят с ежедневните задачи, като вечеря и помощ в домашните. Много от децата носят бойните белези от развода и в зряла възраст. Някой основни грешки, които родителите не трябва да допускат са:

Не правете детето посредник. Ако имате да изяснявате нещо го правете чрез е-мейл. Това е отличен инструмент в днешно време за комуникация между хората. Чрез е-мейлите могат да се обсъдят конкретно-практическите аспекти при отглеждане, възпитание и издръжки за детето. По този начин се избягват отварянето на стари рани и негативни емоции. Недейте да споделяте информация за развода или вашите гневни чувства към бившия партньор. Никога не си позволявайте да обсъждате проблемите пред децата си.  Те не трябва да чуват вашите противоречия, караници и конфликти.

Ако е необходимо обърнете се към специалист, който да ви помогне с овладяването на гнева и тревожността. Опитвайте се да чувате и разбирате детето си след развода. Те също искат да бъдат чути и разбрани. Родителите не трябва да говорят лошо за бившия си партньор пред детето. Това не е здравословно за децата. Една майка не трябва да споделя с детето каква издръжка плаща баща му, колко и какво, понеже детето е плът и кръв с баща си, то тези неща ще подкопаят неговото самочувствие и не е здравословно и продуктивно. Също така, майките трябва  да бъдат особено внимателни да не поставят детето като „мъж на къщата”,   „домакиня в къщата”. Децата трябва да се чувстват като деца, като майка им поема всички отговорности на възрастен.  Ако сте родител, който е далеч от детето си може да се изкусите да обсипете детето си с нови играчки и забавления. Но по-важно от всичко е детето да се чувства стабилно и безопасно. Никое дете не предпочита играчка пред живия контакт с родителя си.
Коментарите са изключени за Основни грешки на разведените родители