Статии

9 съвета как да насърчим детето си да обича ученето

Като родител, всеки иска детето му да учи с желание. Самото желание за учене е доста различно от ... Като родител, всеки иска детето му да учи с желание.  Самото желание за учене е доста различно от ученето да угодиш на родители или учители. Тези, които развиват любов към ученето са по успешни и щастливи като цяло.

  • Говорете с детето си за нещата, които чува и чете, особено за неща които го интересуват. Питайте детето си за различни събития, оставете го да има мнение, без да осъждаме правилно или неправилно.
  • Имайте свои собствени хобита и интереси и споделете това с детето си, но не изисквайте да вървят по вашите стъпки. Насърчавайте детето си да има свои интереси, спорт и хобита.
  • Четенето на книги е отличен пример за детето. Четете на децата си в ранна възраст, за да заобичат книгите и приказките. Имайте различни книги в къщи. Ходете заедно на библиотека, за да си избирате книги.
  • Предоставяйте на вашето дете разнообразие от преживявания, включително музикални пиеси, спортни мероприятия, музей, туризъм, четене, танци, игри, храна, пъзели и други дейности. Човек никога не знае как всичко това може да окаже влияние върху бъдещите житейски избори.
  • Играйте „мислещи или логически игри” с децата си. Това са игри, където има не само един отговор. Шаха и дамата например. Наблегнете на мислещите ходове, а не на самата победа.
  • Помнете, че вие сте най-добрият учител на детето си. Училището, образователните игри или телевизията не могат да запълнят и да постигнат всичко свързано с образованието на вашето дете. Ето например някой интересни игри, които можете да използвате в ежедневието – да преброи колко черни коли минават, велосипеди, марки, да намира букви, думи или цветове в менюто на ресторанта и т.н.
  • Предоставете на вашето дете свободно време. Децата се нуждаят от много свободно време, за да откриват и изследват.
  • Започнете рано, отколкото късно. Насърчавайте детето да бъде независимо. Понякога някой дейности изглеждат прекалено трудни за вашето дете. Например само да си обели банана, или да си закопчае блузата. Помагайте му и го подкрепяйте.
  • Научете децата си да уважават училището и да знаят правилата в него.  Питайте учителя с какво можете да помогнете на детето си.
Коментарите са изключени за 9 съвета как да насърчим детето си да обича ученето