Статии

Лъжите

“Не знам какво да направя, за да накарам детето си да спре да лъже. Колкото повече го наказвам, толкова повече лъже”
 • Обикновенно децата лъжат по същите причини, поради които и възрастните – те се чувстват като хванати в капан, уплашени са, че ще бъдат наказани или отхвърлени, чувстват се заплашени или чувстват че с лъжата ще направят по-лесен живота на всички. Често лъгането е признак на ниско самочувствие. Хората си мислят, че трябва да изглеждат по-добри, отколкото са, защото не знаят, че те са достатъчно добри, такива каквито са.
 • Вместо да казвате какво сте забелязали, изразете какво чувствате. “Това ми се струва интересна история. Имаш добро въображение. Разкажи ми повече.”
 • Бъдете честни “Не ми се вярва това да е истина. Понякога, когато се чувстваме в капан, уплашени или застрашени, ние не казваме истината. Защо не оставим така нещата за малко. По-късно можеш да ми кажеш какво е станало.”
 • Насочете вниманието към разрешаване на проблема, вместо да обвинявате. Използвайте “Какво трябва да се направи в тази ситуация?”, вместо “Свърши ли си работата?”
 • Справете се с проблема. Да приемем, че детето ви е излъгало че не е яло, а всъщност вие знаете, че е. Защо то би казало, че не е яло? Още ли е гладно? Ако е гладно има ли значение дали е яло или не? Потърсете начин да се справите с глада му. Нуждае ли се от внимание? Ако се нуждае измислете начин за прекарване на времето заедно. Иска да ви каже нещо? Откриийте какво като кажете” Това ми се струва интересна история.”
 • Друга възможност е да не пренебрегнете лъжата и да помогнем на детето да открие връзката между причина и следствие чрез въпроса “какво” и “как”. Ако не е яло цял ден, можете да попитате “Какво стана? Защо се получи така? Как се чувстваш? На какво се научи? Какви идеи имаш за разрешаване на проблема?”.
 • Не задавайте въпроси, които подтикват детето към лъжа. Такива въпроси са тези, на които знаете отговора. Вместо “Почисти ли си стаята?”, кажете “Виждам, че не си си почистил стаята. Какво мислиш да правиш по този въпрос?”
 • Уважавайте правото на личен живот на детето, на лични решения и желанието да не сподели с вас. Това елиминира нуждата от лъжа за защита на личния живот.
 • Помогнете на децата си да разберат, че грешките са възможност да учат, така че да не изпитват нуждата да ги прикриват.
 • Дайте пример, като казвате истината. Споделете с децата си случай, когато ви е било трудно да казвате истината, но сте предпочели да понесете последствията и да запазите самоуважението си. Споделяйте го искренно, а не във вид на лекция.
 • Показвайте на децата си, че ги обичате безусловно. “Благодаря ти, че ми каза истината. Знам, че ти е било трудно. Възхищавам се на начина, по който посрещаш последствията и зная, че можеш да се справиш с тях и да се научиш от тях.”
 • Спрете да се опитвате да контролирате децата. Много деца лъжат, за да се опитат да разберат кои са и какво иксат да правят. В същото време се опитват да се харесат на родителите си, като ги карат да мислят, че вършат това което се очаква от тях.
Коментарите са изключени за Лъжите